Inhoudsopgave:

 1. Voorwoord
 2. Belasting betalen over de inkomsten
 3. Het starten van een eigen bedrijf als webcammodel
 4. De punten waarop gelet dient te worden bij het inschrijven
 5. Maak gebruik van een accountant
 6. Het openen van een zakelijke bankrekening
 7. Het terugvragen van de btw bij zakelijke aankopen
 8. Waar dien je op te letten als je als zelfstandige aan het werk bent?
 9. Ziek zijn als webcammodel
 10. Het opbouwen van een pensioen
 11. Tips om een succesvol webcammodel te worden
 12. Bonus tip: Andere inkomsten naast het webcamwerk
 13. Bonus tip: Start een eigen website
 14. Bonus tip: Zet geld opzij voor lastigere tijden
 15. Bonus tip: Betaal op tijd en weet wat je kosten zijn

Voorwoord

Het werken als webcammodel is meer dan alleen de webcam aanzetten en vervolgens tijd achter de cam doorbrengen. Wanneer je een beetje aandacht aan je uiterlijk en aan het geboden entertainment besteedt zijn er zeer leuke verdiensten te behalen. Het is dan ook nog eens een baan waar jezelf de uren kunt bepalen en het is mogelijk om vanuit huis te werken. Twijfel jij om webcammodel te worden dan kun je in dit artikel meer duidelijkheid krijgen. Hier lees je over de aspecten waar je rekening mee dient te houden. De belastingdienst bijvoorbeeld en wat doe je als je ziek wordt? Het is makkelijk om webcammodel te worden maar vergeet niet alle aspecten van het werk mee te wegen.

Belasting betalen over de inkomsten

Net als bij ieder ander werk dien je als webcammodel belasting te betalen. Dit zal voor jou waarschijnlijk het meest vervelende aspect van het werk zijn. We kunnen niet precies zeggen hoe veel belasting je moet afdragen. Dit hangt van een aantal punten af. Wat het belangrijkste is het aantal uren dat je aan de slag gaat. Is dit slechts een paar uur in de week dan kan het zijn dat je weinig of zelfs helemaal geen belasting hoeft te betalen. Ga je fulltime aan het werk als webcammodel dan zullen de inkomsten stijgen en zal je ook meer belasting moeten gaan betalen.

Belastingdienst, webcam werk en het betalen van belasting.

Het starten van een eigen bedrijf als webcammodel

Ga je fulltime werken als model achter de webcam dan is het aan te raden een eigen bedrijf te starten. Een eenmanszaak is dan de beste keuze. Dit is aan te raden omdat er dan meer aftrekposten zijn waar gebruik van gemaakt kan worden. Start je geen bedrijf en blijf je als particulier werken dan zal er meer inkomstenbelasting afgedragen dienen te worden. Dit is natuurlijk zonde. Om een eenmanszaak te starten dien jij je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je bedenkt een naam voor je bedrijf en laat je inschrijven. De kosten voor het inschrijven bedragen vijftig euro. Daarnaast is het handig een uittreksel van de inschrijving mee te nemen. Dit is het bewijs dat je ingeschreven bent. De kosten voor een uittreksel bedragen vijftien euro.

Alleen je inschrijven is niet voldoende om door de Belastingdienst als ondernemer gezien te worden. Je dient naast de inschrijving ook aan een aantal criteria te voldoen. Er dient een minimaal aantal uren gewerkt te worden om als ondernemer te worden gezien. Dit is per jaar 1225 uren. Dit zijn uren die je besteedt aan je bedrijf. Dit hoeft niet alleen de uren te zijn die je achter de cam zit. Alle werkzaamheden voor het bedrijf tellen mee. Denk hierbij ook aan het maken van foto’s voor promotie en het doen van de administratie. Daarnaast dien je een minimale omzet te behalen. Dit zal je ook verteld worden bij de Kamer van Koophandel. Bij de inschrijving krijg je het formulier mee om een zakelijk btw nummer aan te vragen. Ook deze heb je nodig bij een eigen bedrijf.

De punten waar op gelet dient te worden bij het inschrijven

Bij de website van de Kamer van Koophandel kun je een aanvraag doen voor een inschrijving. Als dit formulier ingevuld is krijg je een uitnodiging om langs te komen bij een vestiging bij jou in de regio. Denk erom dat je een geldig legitimatiebewijs meeneemt. Dit is nodig bij het inschrijven. Een ander punt van aandacht is de naam van je bedrijf en de branche waarin je werkzaam bent. Het register van de Kamer van Koophandel waar alle bedrijven in geregistreerd staan is openbaar. Dit kan dus door iedereen ingezien worden. Wil jij niet dat het meteen duidelijk is dat je als webcammodel werkzaam bent dan is het verstandig een neutrale naam te kiezen. Het is niet noodzakelijk om een naam te kiezen waaruit blijkt wat voor werkzaamheden je verricht. Ook kun je aangeven dat je in de entertainment branche werkzaam bent. Dit is algemeen en voor mensen die in het register kijken is niet meteen duidelijk dat je als webcammodel werkt.

Vlag van de kamer van koophandel.

Maak gebruik van een accountant

We zouden in dit artikel alle punten voor de belastingaangifte op een rij kunnen zetten. Je zal dan zien dat er veel is om rekening mee te houden. Daarnaast veranderen de regels ook nog regelmatig. Het is daarom verstandig om een goede boekhouder de aangiften te laten verzorgen. Dit zal op jaarbasis maar een paar honderd euro kosten.

Het voordeel is dan niet alleen dat je zeker weet dat de aangiften correct zijn. Ook hou je meer tijd over om aan het werk te besteden. In deze uren kun je dan meer verdienen. Zoek een boekhouder waar jij een goed gevoel bij hebt. Dit is dus een boekhouder die je kunt vertellen wat voor werk je doet. Een goede boekhouder kan meer dan alleen de aangiften doen. Deze kun je ook bellen als je een administratieve vraag hebt. Het zal het werk als webcammodel er een stuk makkelijker op maken.

Het openen van een zakelijke bankrekening

Na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel kun je een btw nummer aanvragen. Dit formulier heb je bij de inschrijving meegekregen. Stuur dit zo snel mogelijk op. Binnen een paar weken zal je dan per post je btw nummer ontvangen. Het formulier laat al een voorlopig nummer zien waar je al mee aan de slag kunt. Met deze gegevens is het mogelijk om een zakelijke bankrekening te openen. Het kan handig zijn om deze bij de bank te openen waar je al een particuliere rekening hebt. Het openen van een zakelijke rekening is dan maar een paar klikken met de muis.

Toch willen wij je wel aanraden om je eerst te oriënteren welke zakelijke bank het beste bij jou past. Op het internet zijn er diverse websites te vinden die de kosten voor het zakelijke bankverkeer met elkaar vergelijken. Deze kosten verschillen en het kan dan ook raadzaam zijn om een andere bank te kiezen voor de zakelijke rekening. Het openen van de rekening bij een andere bank is dan meer werk maar dit zal je wel behoorlijk wat geld kunnen besparen. Bij het openen van een zakelijke rekening dien jij je inschrijving van de Kamer van Koophandel te tonen. Ook heb je dan het btw nummer nodig.

Afbeelding van een bank, geschikt om een zakelijke rekening aan te vragen voor je inkomen uit webcam werk.

Het terugvragen van de btw bij zakelijke aankopen

Een voordeel van het werken als eenmanszaak is het terug kunnen vragen van de btw. Dit is dan bij de zakelijke aankopen. Dit zijn alle aankopen die nodig zijn voor het werk. Denk hierbij aan lingerie en speeltjes. Ook de webcam is een goed voorbeeld van een zakelijke aankoop. De energiekosten daarvan kan bijvoorbeeld ook de btw (gedeeltelijk) van worden teruggevraagd. Een boekhouder kan je precies vertellen of van een aankoop wel of niet de btw terug kan worden gevorderd.

Om de btw terug te vorderen is er een factuur nodig. Op deze factuur dient de btw gespecificeerd te staan. Hier zie je dan ook meteen welk bedrag er terug kan worden gevraagd. Doe je aankopen bij zakelijke verkopers hou er dan rekening mee dat de getoonde bedragen vaak exclusief btw zijn. Bij het afrekening zal de btw dan nog boven op de aankoopprijs worden berekend. Hetzelfde geldt voor de inkomsten van het webcamwerk. Het bedrag wat jij uitbetaald krijgt is exclusief btw. Dit komt dus nog bovenop het bedrag wat je hebt verdient. Dit kan een mooi bedrag zijn. Verstandig is om dit wel apart te zetten. Dit bedrag dient immers afgedragen te worden aan de Belastingdienst.

Waar dien je op te letten als je als zelfstandige aan het werk bent?

Er zijn meer zaken waar rekening mee gehouden dient te worden als je als zelfstandige aan het werk bent. Het belangrijkste is dat je realistisch bent en dat je een goede discipline hebt. Het is leuk dat je nu zelf je uren in kunt plannen. Wees streng voor jezelf en zorg ook dat je echt de geplande uren aan het werk gaat. Er is nu geen leidinggevende meer die zegt wat je moet doen. Ook is het belangrijk om wel het minimale aantal uren te halen wat door de Belastingdienst is gesteld. Alleen dan kun je de aftrekposten gebruiken. Het zal in het begin even wennen zijn maar met een gezonde dosis doorzettingskracht zal het je lukken.

Ziek zijn als webcammodel

Iedereen kan ziek worden en het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Wanneer je verkouden bent zal je gewoon aan het werk kunnen gaan. Lig je een paar weken in het ziekenhuis dan kun je niet werken. Er zijn dan ook geen inkomsten. Het is raadzaam om je te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Ook hier zijn vele websites te vinden die de kosten vergelijken. Dit kunnen hoge maandelijkse kosten betekenen. Zorg dan ook dat je een goede verzekering afsluit die je niet veel kost. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen de eerste dagen van het ziek zijn geen aansprak te kunnen maken op de verzekering. Dit zal behoorlijk schelen in de premie. Hierbij zijn de winsten ook van belang. Dit is een belangrijk punt wat ook besproken kan worden met je accountant.

Zieke vrouw, spaar voor momenten dat je geen webcam werk kan doen.

Het opbouwen van een pensioen

Werk je bij een baas dan bouw je pensioen op. Dit is niet het geval als je als zelfstandige aan het werk bent. Hier dien je zelf voor te zorgen. Ook hier zijn net als bij de verzekering bij ziekte vele mogelijkheden. Oriënteer je hier ook goed aangezien dit behoorlijke maandelijkse kosten kunnen zijn. Wel is het vaak zo dat des te meer je betaald des te eerder je met pensioen kunt. Ook dit is een belangrijk punt wat besproken kan worden met de boekhouder.

Tips om een succesvol webcammodel te worden

Dit artikel willen we afsluiten met een aantal tips. Deze tips zorgen ervoor dat jij een succesvol webcammodel zult worden. Zoals we eerder aangaven is alle begin moeilijk. Het starten kan lastig zijn maar al snel zal je helemaal in je element zijn en lijken de werkzaamheden vanzelfsprekend.

Andere inkomsten naast het webcamwerk

Werken als webcammodel kan leuke winsten betekenen. Wij willen je wel aanraden om ook andere inkomsten naast het webcamwerk te genereren. Er zijn diverse mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van video’s of foto’s. Ook het verkopen van gedragen kleding/lingerie is populair. Het grote voordeel van deze inkomsten is dat ze altijd mogelijk zijn. Als webcammodel verdien je alleen als je online bent. Dat is bij het verkopen van video’s, foto’s en kleding niet het geval. Voor jouw klanten is het ook een mooie manier om jou te zien als je niet online bent.

Start een eigen website

Het is aan te raden om je bij meerdere webcamsites aan te melden. Dit betekent meer kans op klanten. Vaste klanten zullen graag willen weten wanneer je online bent. Maak voor deze klanten een eigen website. Daar kun je laten weten wanneer je online bent en bij welke website dit is. Ook is dit de perfecte plek om video’s, foto’s en kleding te verkopen. Een eigen website is niet duur en het is ook maar een eenmalige investering.

Zet geld opzij voor lastigere tijden

Er zal altijd een moment komen dat het even wat lastiger gaat. Daarom is het goed maandelijks geld opzij te zetten. Het is verleidelijk om leuke spullen voor de winst te kopen. Toch zal je blij zijn dat je gespaard hebt als het even wat minder gaat. Deze inkomsten zorgen er ook voor dat je af en toe een dagje vrij kunt nemen of op vakantie kunt gaan.

Sparen, spaar wat geld voor momenten dat je even geen webcam werk kan doen.

Betaal op tijd en weet wat je kosten zijn

Zorg dat je altijd op tijd je facturen en belastingen betaald. Er kunnen anders hoge boetes volgen. Weet ook wat je kosten zijn. Een goed inzicht in de administratie is belangrijk. Een accountant kan je ook een overzicht geven zodat je weet wat je minimaal maandelijks dient te verdienen. Wees daarbij realistisch. In het begin zal het leuk zijn veel uren te draaien. Later zal vrije tijd ook weer belangrijk zijn. Stel dan ook (financiële) doelen die haalbaar zijn. Dit brengt minder stress met zich mee.