Wanneer je besluit als webcam model aan de slag te gaan kun je zeer leuke verdiensten behalen. De meeste modellen doen het werk omdat het veel vrijheid biedt. Je kunt je eigen uren bepalen en daarbij werk je gewoon vanuit je eigen huis. De verdiensten kunnen dan ook nog eens ver boven de honderd euro per dag uitkomen. Het zal geen verrassing voor je zijn dat als je aan het werk bent dat je dan belasting moet betalen. Hoe zit dit precies als je een webcam model bent? In dit artikel laten wij je alles weten over de te betalen belastingen. Het betalen van belasting is nooit leuk. Wel is het belangrijk dat je dit goed op orde hebt. Wanneer dit niet het geval is dan kan dit veel problemen opleveren.

Hoeveel mag je verdienen zonder belasting te betalen

Wanneer je als webcam model aan de slag gaat dan zijn jouw verdiensten wisselend. We kunnen dan ook niet spreken over een vaste verdienste per uur. Er zullen immers drukke dagen zijn dat je meer verdient dan op de rustige dagen. Bij het belastingvrije inkomen gaat het om het bedrag dat per jaar wordt verdient. Dit bedrag ligt op 6.500 euro. Wanneer je minder dan dit bedrag verdient zal je geen belasting hoeven te betalen. Ook heeft het dan geen invloed op je overige toeslagen zoals huurtoeslag of de zorgtoeslag. Hou er wel rekening mee dat dit dan je enige inkomen is. Heb je naast het webcam werk nog andere inkomsten dan wordt dit meegeteld. De totale inkomsten per jaar dienen lager dan 6.500 euro te zijn.

Webcam model zijn in combinatie met een andere baan

Wanneer je overdag een baan hebt en in de avonduren aan de slag wilt gaan als webcam model dan is dit mogelijk. Het totale inkomen per jaar van je werkgever en de inkomsten die je behaald als webcam model tel je dan bij elkaar op. De kans is dan groot dat je dan wel belasting dient te betalen. Voor de belastingdienst maakt het niet uit wat voor werk je doet. Het is voor deze instantie belangrijk hoe hoog je inkomsten zijn. Dit bepaald ook wat het bedrag aan belasting is die je dient te betalen.

Webcam model zijn en daarnaast een uitkering

Heb je een uitkering en wil je als webcam model aan de slag dan is dit ook mogelijk. Hou er wel rekening mee dat de verdiensten dan in mindering worden gebracht op de uitkering. Het kan ook zo zijn dat als je meerdere maanden goed verdient hebt dat de uitkering dan wordt stopgezet. Bij de uitkeringsinstantie zal je ook moeten aangeven waar het geld mee is verdient.

Om positief te blijven kunnen we melden dat in de meeste gevallen er genoeg verdient wordt zodat een uitkering niet meer nodig is. We gaven in het begin van dit artikel al aan dat het werk als webcam model veel vrijheid biedt. Het zal een hele rust geven als je niet meer aan de verplichtingen dient te voldoen die een uitkering met zich mee brengt.

Hoeveel belasting dien je te betalen

Bij de belastingen draait het om de totale inkomsten per jaar. Bij de belastingdienst hoef je ook alleen op te geven hoeveel je verdient. Je zult nooit hoeven te vermelden dat je als webcam model werkzaam bent. Ben je alleen werkzaam als model dan geef je deze inkomsten op. Heb je daarnaast nog andere inkomsten zoals een tweede baan dan tel je die inkomsten erbij op. Blijf je zonder eigen bedrijf werken dan zal je de inkomsten eenmaal per jaar op moeten geven. Dit moet ieder jaar in april gebeuren. De inkomsten die geef je op bij ‘Resultaat Overige Werkzaamheden’. Dit is Box 1. Hier dien je alle inkomsten op te geven. Wel mag je kosten die je hebt gemaakt om de inkomsten te behalen ervan aftrekken. Heb je bijvoorbeeld een goede camera voor het webcamwerk gekocht dan zou dit van de inkomsten afgetrokken kunnen worden. We zetten hieronder op een rij wat het percentage aan belasting is wat je dient te betalen bij een bepaald bedrag aan verdiensten:

Hou er rekening mee dat er naast de belasting ook nog een gedeelte aan de zorgverzekeringswet dient te worden betaald. Dit is 5,65 procent over het verdiende bedrag.

Een voorbeeld aan te betalen belasting

We geven je een voorbeeld over het te betalen bedrag. Stel je hebt met je werkzaamheden in een jaar 48.000 euro verdient. Aan kosten voor de apparatuur en promotie heb je 3.000 euro besteedt. Je dient dan 45.000 euro aan inkomsten op te geven. Je valt dan in schrijf 3. Bij het ‘Resultaat Overige Werkzaamheden’ vul je dan 45.000 euro in. Van dit bedrag zal je dan belasting moeten betalen. We hebben hiervoor gebruik gemaakt van de rekentool van berekenhet.nl. Link. Het te betalen bedrag wordt dan als volgt:

Bron: Berekenhet 8-2-2018 aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleent.

Je in laten schrijven bij de Kamer van Koophandel

Als je meer dan 8.000 euro per jaar verdient als webcam model is het verstandig om je in te laten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je hebt dan je eigen bedrijf. De reden is dat er dan minder belasting te hoeft worden betaald. Wel moet je vaker aangifte doen. Dit is eenmaal per kwartaal. Je dient dan de btw die je hebt verdient af te dragen bij de Belastingdienst. Voor de webcamsites is het belangrijk om te weten of je een bedrijf hebt. Is dit het geval dan zal je de btw over de inkomsten uitgekeerd krijgen. Je krijgt dan meer uitgekeerd. Echter deze btw dien je dan wel zelf per kwartaal op te geven en af te dragen. Het is echter niet alleen de verdiensten die bepalen of je wel of niet als eigen baas aan de slag gaat. Ook dien je een minimaal aantal uur per jaar te werken.

Je kunt je inschrijven bij de Kamer van Koophandel als je minimaal 1.225 uur per jaar met de webcam werkzaamheden bezig bent. Dit zijn niet alleen de uren die je achter de webcam doorbrengt. Deze zijn alle uren die je besteedt aan je bedrijf. Misschien verkoop je naast je webcam werkzaamheden ook wel foto’s van jezelf. De uren die je daarmee bezig bent kun je ook meerekenen. Ben je meer dan twintig uur per week bezig met het werk als webcam model dan is het raadzaam om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

De voordelen die het werken als zelfstandige met zich meebrengen

Als je meer dan 8.000 euro verdient en meer dan 1.225 uur per jaar met het webcammen bezig bent dan geeft dit veel voordelen. Er zijn veel aftrekposten waar je aanspraak op kunt maken. We zetten deze voor je op een rij:

• De Zelfstandigenaftrek
• De Startersaftrek
• De Investeringsaftrek
• De MKB-winstvrijstelling
• De aftrek voor werkruimte in huis
• Een eventuele aftrek voor meewerkaftrek

De Zelfstandigenaftrek

De Zelfstandigenaftrek is maximaal 7.280 euro. Dit bedrag mag van de winst worden afgetrokken. Je hoeft dus minder winst op te geven en minder belasting te betalen. Is de winst minder dan 7.280 euro dan mag de Zelfstandigenaftrek maximaal de winst bedragen. Het bedrag wat dan nog over is aan Zelfstandigenaftrek mag in de daarna volgende 9 jaar verrekend worden.

De Startersaftrek

Ben je net begonnen als eigen baas dan heb je recht op de Startersaftrek. Je kunt dit zien als een verhoogde Zelfstandigenaftrek. De Startersaftrek is 2.123 euro bovenop de Zelfstandigenaftrek. Ook hierbij geldt dat de aftrek nooit hoger dan de daadwerkelijke winst mag zijn. Er zijn twee eisen om van de Startersaftrek gebruik te kunnen maken:

1. In de voorgaande vijf kalenderjaren was je geen ondernemer.
2. Je paste in de periode niet meer dan 2 keer Zelfstandigenaftrek toe.

De Investeringsaftrek

Nederland kent een aantal regels voor investeringen. Hier kun je voordeel mee behalen. Er zijn drie mogelijkheden hiervoor:

De Kleinschaligheidsaftrek

Heb je geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen dan kun je die van de winst aftrekken. Dit zijn middelen die voor het werk nodig zijn. Voor de hand liggende middelen zijn een computer en webcam. Toch kun je hier verder mee denken. Lig je op bed tijdens het werk dan zou je het bed ook van de winst af kunnen trekken.

De Milieu-investeringsaftrek en VAMIL

Het is niet waarschijnlijk dat jij voor deze aftrek in aanmerking komt. Dit zijn aftrekposten die het milieu ten goed goede komen. Deze aftrekposten worden over het algemeen door grote bedrijven ingediend.

De Energie-investeringsaftrek

Ook dit is een aftrekpost die niet waarschijnlijk is. Hierbij dient er geïnvesteerd te zijn in middelen die door het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Economische zaken zijn erkend als investeringen op het gebied van Energie. Deze middelen ben je nu eenmaal niet nodig als webcam model.

De MKB-winstvrijstelling

Je hebt recht op de MKB-winstvrijstelling als je alleen werkt. Dit is zeer waarschijnlijk als je als webcam model aan de slag gaat. Deze aftrek zorgt ervoor dat je 14 procent van de winst af mag halen. Dit kan een behoorlijk bedrag aan belasting schelen.

De aftrek voor werkruimte in huis

Het werk achter de webcam kun je in huis doen. Er is dan een kans dat je een aftrek voor de werkruimte in je huis kunt krijgen. Om dit snel te weten te komen kun je van de rekenhulp van de Belastingdienst gebruik maken. Deze kun je hier vinden: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/werkruimte/

De Meewerkaftrek

Dit is ook een aftrekpost waar je waarschijnlijk geen aanspraak op kunt maken. Deze aftrekpost is bedoelt voor als je samen werkt met een partner. Zet je samen met een ander model een bedrijf op dan kun je hier wel gebruik van maken. Je partner dient dan minimaal 525 uur per jaar in het bedrijf werkzaam te zijn. Zie de tabel welk percentage je dan van de winst mag aftrekken:

Een accountant kan een goede investering zijn

Nu je dit gelezen hebt zie je dat er nogal een aantal zaken zijn waar je rekening mee dient te houden. Het kan dan ook verstandig zijn om een accountant de boekhouding te laten verzorgen. Dit kost natuurlijk geld maar het zal je ook veel voordelen opleveren. Wanneer je de accountant de boekhouding laat verzorgen weet je dat je hiermee geen fouten gaat maken. Ook zal deze altijd op de hoogte zijn van de laatste wetgeving en aftrekposten. Je weet dat je dan ook nooit te veel belasting betaald.

Daarnaast scheelt het ook heel veel tijd als je een accountant hebt die de boekhouding doet. Het is een investering van een paar honderd euro op jaarbasis. Wanneer je zelf de belastingen verzorgd dan zal je hier veel tijd mee kwijt zijn. Laat je dit door een accountant verzorgen dan kun je deze tijd aan het webcammen besteden. Je verdient dan weer geld en je doet waar je goed in bent.

Ons advies is wel om een accountant te zoeken die je vertrouwd. Hem of haar kun je dan vertellen dat je als webcam model aan het werk bent. Voor een accountant is dit belangrijk om te weten. Deze kan dan meteen zien op welke aftrekposten je recht hebt. Denk hierbij weer aan de aftrekpost voor een werkruimte in je huis. Daarnaast kun je een accountant ook altijd bellen als je een vraag over je inkomsten hebt. Advies op het financiële vlak is immers altijd welkom.